sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Kehitys haasteita

Seurasin 14-kesäisen touhuja: häntä oli pyydetty tekemään jotain. Tyttö kierteli, kaarteli teki kaikkea muuta kuin sitä mitä oli pyydetty. Teini-ikäisen kehityshaaste on oppia ylittämään vastustuksen ja mukavuuden halunsa asioiden ja yhteisönsä eduksi.
Tässä kehityskaudessa epäonnistuneita aikuisia tapaa yhdistyksissä ja työpaikoilla. Ne ovat niitä, jotka ensimmäiseksi vastustavat kiihkeästi kaikkea entisestä poikkeavaa ja sen jälkeen ovat vain vastahankaan asialle. He vastustavat kaikkea missä he joutuisivat opettelemaan uutta, luopumaan kaavoistaan tai saavuttamastaan vallasta. Kun taas teini-iässä se on lähinnä oman mielen mukaan tekemisen ja näennäisen vapauden menettämistä; paradoksi teinillä on, että tehdessään hän tuleekin vapaammaksi, riippumattomammaksi aikuisista ja muista.
Samoin kävisi aikuisen: jäykästi jostain kiinni pitäessään hän sitoo itseään tiukemmin johonkin. Liikkuma-ala hänellä supistuu. Avarasti ajatellessaan ja asioita katsoessaan aikuisen mahdollisuudet vaikuttaa ja tehdä laajenevat.


14-vuotiaassa piirre on huvittava. Aikuisessa yhteisön ilmapiiriä tuhoava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti