tiistai 23. heinäkuuta 2013

Voiko olla

Milloin alkuoletukset syntyvät? Ensimmäisistä kokemuksista maailmassa? Perittyinä? Alkuoletukset määrittävät analyyttisen ihmisen kykyä kuulla toista ihmistä. Kykyä oppia uutta. Ne rajaavat ihmisen mahdollisuutta nähdä maailma kokonaisena.

Luetpa mitä tahansa tekstiä, on kirjoituksen taustalla aina alkuoletus. Mainostekstistä väitöskirjaan. Mutta se on myös puheitten takana. Sen mitä viranomainen sanoo sinulle, myöskin läheisimmän ihmisesi puheessa ja varsinkin hänen puheessaan. Alkuoletusta ei selitetä vaikka esitettävä asia tukeutuukin siihen. Läheisen ihmisen alkuoletuksena usein on jokin luonteenpiirre tai tapa toisessa, mahdollisesti tämän läheisen yleinen oma asennoitumisensa toiseen sukupuoleen.

Asia myöskin muotoillaan sellaiseksi, jossa sen arvellaan menevän "perille" ja siinä muodossa jolla arvellaan päästävän haluttuun lopputulokseen. Lopputulokseen joka ei välttämättä ole viisas tai elämää edistävä vaan vain haluttu.

Entä millä hetkellä ja mistä syntyy kollektiivinen harha? Kun saa rajoitetusti tietoa, on oman näkemyksen muodostaminen hankalaa. On kuitenkin hölmöä luottaa yksistään julkaistuun sanaan. Mitä maailma ja kokemus kertoo on hyvä ottaa arvioinnissaan huomioon ja ottaa vielä asiasta selkoa mahdollisimman laajasti ennen oman mielipiteensä luomista.

Yleinen harha on, ettei yksittäisen ihmisen tiedoilla ole merkitystä. Tänä päivänä kun urkinta ja vakoilu on yleistä puhumattakaan tilastoinneista ja tarkkailusta. Juuri yksittäisten ihmisten tekemisistä tehdään tilastot joiden pohjalta luodaan markkinat, tarjonta ja se mikä jätetään tarjoamatta, luodaan strategiat siitä millä lailla ohjaillaan ihmisten käyttäytymistä, ostohaluja ja mielipiteitä.

Mikäli kuitenkin ajattelet itsenäisesti ja teet päätökset itse, silti olet tarjonnan armoilla. Suomalainen, metsäläinen, naurahtaa pärjäävänsä luonnon antimilla, jos meno yltyy hurjaksi. Ilmoilla on jo merkkejä, että tällaista omatoimisuutta ei suvaita vaan sitä yritetään suitsia tekemällä siitä laitonta. Raakamaito viimeisimpänä esimerkkinä. Raakamaitoa ei saa myydä suoraan kuluttajalle, sen vaarallisuuden vuoksi. Yksilönvapaus kun on vaarallista elintarvike- ja lääketeollisuudelle, se myös opettaa ihmistä kantamaan vastuun itse eikä tukeutumaan yhteiskunnan tarjoamaan viisauteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti